badrumsrenoveringVad kostar det att renovera ett badrum?

31 oktober, 2023by admin

Att renovera ett badrum är en av de mest populära projekt när det kommer till att förbättra sitt hem. Ett fräscht och modernt badrum kan inte bara öka trivseln i ditt hem, utan även öka värdet på din bostad. Men en badrumsrenovering är inte en billig affär, och kostnaderna kan variera kraftigt beroende på olika faktorer. I det här blogginlägget ska vi ta en närmare titt på vad det kostar att renovera ett badrum och vilka faktorer som påverkar priset.

Vad kostar det att renovera ett badrum i Stockholm

Renovera ditt badrum – materialkostnader

En av de största kostnadsposterna när det kommer till badrumsrenovering är materialkostnaderna. Materialen du väljer att använda kommer att ha en stor påverkan på totalkostnaden. Här är några vanliga material och deras ungefärliga priser:

 1. Kakel och klinker: Kakel och klinker är vanliga val för badrumsgolv och väggar. Priset varierar beroende på kvalitet och stil, men räkna med att betala någonstans mellan 200 och 1000 kronor per kvadratmeter.
 2. Badkar och dusch: Priset på badkar och duschar varierar kraftigt beroende på modell och material. En enkel dusch kan kosta runt 2000 – 5000 kronor, medan ett lyxigt bubbelbadkar kan gå på tiotusentals kronor.
 3. Toalett och handfat: Ett standardtoalett och handfat kostar vanligtvis någonstans mellan 1000 och 3000 kronor vardera.
 4. Blandare och armaturer: Priset på blandare och armaturer varierar beroende på kvalitet och design. Du kan förvänta dig att betala någonstans mellan 500 och 5000 kronor för en blandare eller armatur.
 5. Snickerimaterial: Om du planerar att bygga skåp eller hyllor i ditt badrum, kommer kostnaderna för trä, skruvar och andra snickerimaterial att läggas till på din totalbudget.
 6. El- och VVS-material: Om du behöver uppdatera el- och VVS-systemen i ditt badrum, kommer materialkostnaderna för kablar, rör och andra komponenter att påverka din budget.

Arbetskostnader – renovera ditt badrum

Arbetskostnader är en annan stor kostnadspost när det kommer till badrumsrenovering. Priset på arbetskraft kan variera beroende på var du bor, komplexiteten i projektet och den entreprenör du väljer. Här är några faktorer som påverkar arbetskostnaderna:

 1. Projektets omfattning: Ju mer omfattande ditt projekt är, desto mer tid och arbete krävs. Vilket i sin tur leder till högre arbetskostnader. Om du bara vill göra små ändringar i ditt badrum kommer arbetskostnaderna att vara lägre än om du vill göra en totalrenovering.
 2. Val av entreprenör: Priset på entreprenörer varierar kraftigt. Det är viktigt att få offerter från flera olika entreprenörer och jämföra priser och referenser innan du bestämmer dig för vem du ska anlita.
 3. Material och designval: Om du väljer dyra material eller har en komplicerad design som kräver specialanpassade lösningar, kommer det att påverka arbetskostnaderna. Det är viktigt att diskutera dina önskemål och budget med din entreprenör så att de kan ge dig en realistisk uppskattning av arbetskostnaderna.
 4. Demoleringsarbete: Om ditt badrum behöver rivas ut och byggas om från grunden, kommer det att kräva betydligt mer arbete och tid än om du bara behöver byta ut några armaturer. Demoleringsarbetet kan vara en betydande kostnadspost.

Diverse kostnader

Utöver material- och arbetskostnader finns det även andra kostnader som du bör ta hänsyn till när du planerar din badrumsrenovering:

 1. Bygglov och tillstånd: I vissa fall kan du behöva söka bygglov eller andra tillstånd för att renovera ditt badrum. Kostnaden för sådana tillstånd kan variera beroende på din plats och projektets omfattning.
 2. Transport och leveranser: Om du köper material från olika leverantörer kan du behöva betala för transport och leveranser. Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella leveranstider när du planerar din renovering.
 3. Förberedande arbete: Ibland krävs det förberedande arbete innan renoveringen kan påbörjas. Det kan inkludera att ta bort gamla material, reparera skador eller förstärka väggar och golv. Dessa kostnader bör också ingå i din budget.
 4. Avfallshantering: Att ta hand om avfallet som genereras under renoveringen kan vara en kostsam process. Du kan behöva hyra en container eller anlita en avfallshanterings-firma för att ta hand om skräp och avfall.

Exempel på kostnader

För att ge dig en uppfattning om vad det kostar att renovera ett badrum, låt oss titta på några exempel.

 1. Enkel badrumsrenovering: Om du vill göra en enkel badrumsrenovering där du behåller de befintliga layouten och byter ut kakel, kranar och armaturer, kan kostnaden variera från 20 000 till 50 000 kronor eller mer, beroende på kvaliteten på materialen du väljer och arbetskostnader.
 2. Medelstor badrumsrenovering: Om du planerar att ändra layouten, byta ut alla armaturer och kakel, och kanske lägga till en ny dusch eller ett badkar, kan kostnaden vara någonstans mellan 50 000 och 100 000 kronor eller mer.
 3. Lyxig badrumsrenovering: Om du vill skapa ett lyxigt badrum med högkvalitativa material och specialdesignade lösningar, kan kostnaden överstiga 100 000 kronor och till och med nå upp till flera hundra tusen kronor.

Här är en tabell som beskriver kostnaderna för badrumsrenovering:

Kostnad Beskrivning
40 000 – 300 000 kr En badrumsrenovering kan kosta mellan 40 000 kronor för en modernisering och upp emot 300 000 kronor eller mer för en totalrenovering.
185 000 kr En totalrenovering av ett badrum ligger i snitt på cirka 185 000 kronor.
15 000 – 30 000 kr/m² Mellan 15 000 och 30 000 kronor per kvadratmeter är en bra höftning för vad en total badrumsrenovering kostar, med både arbetskostnad och materialkostnad inräknad.
80 000 – 127 000 kr För en komplett badrumsrenovering på sex kvadratmeter av enkel- till normalstandard där arbetet utförs av en hantverkare hamnar priset på ungefär 80 000 – 127 000 kronor.

Observera att dessa kostnader kan variera beroende på flera faktorer, såsom storlek, standard och utformning av badrummet. Det är alltid bäst att få en offert från en professionell hantverkare för att få en mer exakt uppskattning av kostnaderna. Kontakta oss på Köksspecialisten idag för en kostnadsfri offert – din pålitliga byggfirma i Stockholm.

Spara pengar på din badrumsrenovering

Om du är bekymrad över kostnaderna för din badrumsrenovering finns det några sätt att spara pengar:

 1. Gör en noggrann planering: Ju bättre du planerar ditt projekt, desto mindre riskerar du att överskrida din budget. Ha en klar vision för ditt badrum och gör en detaljerad budget.
 2. Jämför priser: Ta dig tid att jämföra priser på material och entreprenörer. Det kan vara frestande att välja de billigaste alternativen, men tänk på kvaliteten och hållbarheten när du fattar ditt beslut.
 3. Gör vissa arbetsuppgifter själv: Om du har viss erfarenhet av renovering och är bekväm med att göra vissa arbetsuppgifter själv. Så som att ta bort gamla kakel eller måla väggarna, kan det spara dig pengar på arbetskostnader.
 4. Fokusera på det som är viktigast: Om din budget är begränsad, överväg att prioritera de mest nödvändiga förändringarna i ditt badrum och spara de mer kosmetiska förbättringarna tills senare.
 5. Håll ett öga på rabatter och erbjudanden: Många leverantörer och entreprenörer erbjuder rabatter och specialerbjudanden. Håll utkik efter sådana möjligheter för att spara pengar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är kostnaden för att renovera ett badrum beroende av en mängd olika faktorer, inklusive materialval, arbetskostnader och projektets omfattning. Det är viktigt att planera noggrant och hålla sig inom din budget. En badrumsrenovering kan vara en betydande investering, men med rätt planering och förnuftiga val kan du skapa ett vackert och funktionellt badrum som kommer att vara en tillgång till ditt hem i många år framöver. Följ oss på Instagram för inspiration.

logo

Adress
Ulvsundavägen 46
167 33 Bromma
Telefonnummer
072-8578797
E-post
info@koksspecialisten.se
Öppettider
måndag - fredag 08–19
lördag 10–17
söndag 12–16

© Köksspecialisten i Stockholm AB 2023. Alla rättigheter förbehållna.