10 tips till dig som ska renovera badrum: Badrummet är ett rum i bostaden som används väldigt ofta och ett fint och vackert badrum kan skänka mycket glädje till hela familjen. I den här artikeln ger vi 10 konkreta tips på saker att tänka på inför en badrumsrenovering.
1. Bestäm dig för hur mycket pengar du kan avsätta för en badrumsrenovering
Det finns oändligt många saker man kan göra när man vill renovera badrum. Men plånboken räcker inte till allt. Det är viktigt att man innan man tar kontakt med en hantverkare bestämmer sig för hur mycket pengar man är beredd att lägga.
2. Leta upp en erfaren hantverkare
En vanlig miss när man ska renovera sitt badrum är att man skickar ut en bred offert till en massa hantverkare. Det är inte alltid en bra idé. Av flera skäl. Risken att skicka ut en allt för bred offert är att man får in en massa anbud och så tar man det billigaste. Risken är då att man väljer en hantverkare som inte är särskilt erfaren och som sedan gör ett sämre jobb och använder dåligt material. Gör en ordentlig research och se till att anlita en bra fackman
3. Mät upp ditt badrum och gör en ritning
När du väl har hittat en bra hantverkare i Stockholm för en badrumsrenovering så måste du se till att mäta upp ditt badrum så att hantverkaren har möjlighet att bilda sig en uppfattning av badrummet som han eller hon ska renovera.
4. Ta inspiration från andra badrumsrenoveringar
Det kan vara svårt att veta exakt hur man vill ha sitt badrum. Det bästa sättet att få inspiration till hur en badrumsrenovering kan göras är att titta i en tidning om tillbyggnad och olika sidor på internet, för att få kännedom om hur andra har gjort sina renoveringar.
5. Rådgör med en hantverkare om vad som är möjligt för just ditt badrum
Precis som att det är svårt för en lekman att veta hur man ska bygga ut eller göra en tillbyggnad, så är det svårt att veta precis vad som är möjligt när det gäller att renovera badrum. Säkerställ därför med hantverkaren att det är möjligt att renovera badrum på det sätt som du vill.
6. Anlita bara en hantverkare som har F-skatt
Om du ska kunna göra ROT-avdrag för en tillbyggnad eller för att bygga ut, så behöver hantverkaren ha F-skattsedel. Samma sak gäller när du anlitar någon för att renovera badrum.
7. Fundera över vilket material du vill använda
Vilket material man ska använda vid en badrumsrenovering är en smaksak. Fundera därför vilket material du tycker passar bäst in i just ditt badrum.
8. Bestäm vilken inredning du vill ha i badrummet du vill ha
Informera hantverkaren om vilken inredning du vill ha i badrummet. Fundera särskilt på vilken kommod du vill ha och om den kräver någon tillbyggnad.
9. Säkerställ att renoveringen är försäkrad
Det är viktigt att du har ett fullgott försäkringsskydd när du ska renovera badrum, på samma sätt som när du ska bygga ut. Ta alltid kontakt med ditt försäkringsbolag innan du ska bygga ut eller genomföra en badrumsrenovering i Stockholm.
10. Säkerställ att du inte behöver bygglov
I de flesta fall krävs inget bygglov för att renovera badrummet, men om du ska bygga ett helt nytt badrum kan det ibland krävas en så kallad bygganmälan.